Blog

Op onze blog delen wij nieuws, meningen en onze visie op zakelijke mediation. Zo blijven we zelf scherp en op de hoogte en nemen wij jullie daar in mee.

Wanneer wij gesprekken voeren met Business Partners, Co-Founders, MT-leden, Teamleden of andere Partners en inzoomen op hun onderlinge verhouding, komen vaak als eerste de voorvallen op tafel waar beide partijen last van hebben. Wat hen irriteert, wat hen energie kost en wat niet ‘opschiet’. Dan is het interessant te horen wat er in zo’n voorval gebeurt, wat de triggers zijn en wat de inhoud van deze voorvallen is. Dit is de zogenaamde bovenstroom. 

Om echter structureel deze dynamiek te kunnen transformeren naar een situatie waar beide weer energie krijgen en zich senang voelen is het analyseren van deze bovenlaag echter niet genoeg. We moeten dan samen een laag dieper kijken, naar de onderstroom. 

De onderstroom kent verschillende dynamieken. Vaak zijn deze terug te voeren op issues rondom macht en controle (wie bepaald, wie beslist?) zorg en nabijheid (kan ik van je op aan? zitten we er samen in?) en respect en erkenning (respecteer je mij? zie je mij?). 

Het echte gesprek, is het gesprek over deze onderstroom. Wellicht spelen eerdere ervaringen in andere relaties een rol of is een bepaald voorval onder het tapijt geschoven maar beïnvloedt het de relatie wel? 

Wanneer dit geadresseerd wordt en partners naar elkaar luisteren wat er zich onder de oppervlakte (bewust of onbewust) afspeelt, voel je de opluchting in de ruimte. 

Zulke gesprekken vereisen moed, maar zijn zo dankbaar.

 

Mijn focus ligt op het voorkomen van conflicten en geschillen en als het niet anders kan in het gezamenlijk oplossen daarvan.

Ton Croiset van Uchelen