Maarten Bakker

Na mijn studie rechten aan de Universiteit Utrecht heb ik verschillende functies bekleed als bedrijfsjurist en manager.

In die rollen bleek mijn natuurlijke neiging om aandacht te hebben voor waar het werkelijk om gaat, om door te vragen om het probleem boven tafel te krijgen voordat we naar oplossingen gingen zoeken, bijzonder effectief. In die tijd noemde iemand mijn aanpak ‘mediation’. Het onderzoek naar die methode inspireerde mij om een mediationopleiding te gaan volgen bij een van de meest gerenommeerde instituten, het ADR-instituut in Amsterdam.

Inmiddels ben ik al ruim 20 jaar trainer bij datzelfde ADR-instituut en werk ik als zelfstandig mediator in zakelijke geschillen. Eerst bij BINC Mediators en Juristen, nu bij Partner Mediation. Hoewel ik veel arbeids- en arbeidsgerelateerde mediations heb gedaan, is mijn ervaring breed. Zo bemiddelde ik in boardroom conflicten, conflicten binnen en met de OR en in conflicten bij grote faillissementen en overnames/fusies. Tijdens een mediation luister ik goed, ook naar wat juist niet gezegd wordt. Daarnaast ligt mijn kracht in het door een sterk analytisch vermogen helder krijgen van de kern. Het lef om naast de overeenkomsten ook de verschillen op tafel te leggen is vaak confronterend, maar helpt partijen wel om vervolgens te zoeken naar een echte oplossing, die ook stand houdt.

Het concept van pre-mediation, waarin mediationvaardigheden worden ingezet in een fase waarin er (nog) geen conflict is, spreekt mij zeer aan. Ik hoop met mijn kennis en ervaring dan ook een bijdrage te leveren aan de verdere ontwikkeling van dit instrument binnen Partner Mediation. Samen met mijn professionele en inspirerende collega’s binnen Partner Mediation wil ik het vak weer een stap verder brengen.

 

Team