Blog

Op onze blog delen wij nieuws, meningen en onze visie op zakelijke mediation. Zo blijven we zelf scherp en op de hoogte en nemen wij jullie daar in mee.

Is dat werkelijk zo? Dat de dingen die moeite kosten ons meer opleveren? Dat wij groeien onder druk? Dat onze ware diamant tevoorschijn komt als we lastige situaties daadwerkelijk aan gaan?

Aan de ene kant geloof ik dat als iets te veel van je vraagt, te stroef gaat, te veel moeite kost, het blijkbaar (op dat moment) niet de juiste weg is. Het kan leiden tot weerstand, uitputting en zelfs burn-out. Dan is het zinvol om je af te vragen, of dit is wat je werkelijk wil, te beseffen dat je een keuze hebt hoe je hiermee om wilt gaan en mogelijk ook alternatieven te onderzoeken. Het zit hem in het woordje ’te’.

Aan de andere kant helpt het ons de motivatie hoog te houden als we in een lastige situatie zitten die veel van ons vraagt. We weten dat we iets kunnen leren, dat we kunnen groeien. Het leven is geen vijand, het verhoogt alleen af en toe de druk om onze vaardigheden op te poetsen en onze diamand te vergroten. Zodat we van binnenuit krachtiger worden en de stevige basis in onszelf ervaren. Dan kunnen we dankbaar zijn, dat deze druk ons dichter bij onszelf en verder in het leven heeft gebracht.

Zo is het ook met conflicten. Niemand houdt van conflicten. Alleen hebben conflicten vaak ook iets moois in zich. Het houdt de spiegel voor of dit de manier is waarop we ons tot elkaar willen verhouden. De druk van het conflict vraagt om naar binnen te gaan bij jezelf. Wat zijn mijn behoeften, hoe kan ik die overbrengen aan de ander? Wat heb ik nodig? Welke behoeften heeft de ander? Wat heeft hij/zij nodig?

Mocht je in een dergelijke situatie zitten, wat veel van je vraagt en kan je wel wat ondersteuning gebruiken? Wij helpen graag jullie diamanten op te poetsen.

Annemarie van Raay, maart 2022

 

Peace is not the absence of conflict, but the ability to cope with it.

Gandhi