Blog

Op onze blog delen wij nieuws, meningen en onze visie op zakelijke mediation. Zo blijven we zelf scherp en op de hoogte en nemen wij jullie daar in mee.

Welk verhaal vertellen wij onszelf over onze relatie? Of de partner nu zakelijk is of privé, wij hebben een bepaalde ‘story’ in ons hoofd.

In onze levens en in onze relaties, gelukkig en ongelukkig, ervaren we allemaal betreurenswaardige incidenten. Hoe goed je het ook met elkaar doet, iedereen kent ook negatieve voorvallen.

Het verschil tussen gelukkige en ongelukkige relaties zit hem in hoe je met deze voorvallen omgaat. Ga je ze samen aan of ga je ze helemaal niet aan.

Stel dat de ene partner ervaart dat de ander zich niet integer heeft opgesteld, zal hij in tweestrijd komen. Je ziet wat je partner je brengt, wat jullie samen hebben, hoeveel je de ander waardeert. Aan de andere kant ben je in de war door ‘het verhaal’ dat de ander niet om jou geeft of jou niet serieus neemt. Op langere termijn kan dit incident jullie verhaal van de relatie gaan beïnvloeden. Als er genoeg bewijs is verzameld en je maakt het niet bespreekbaar met de ander, komt je relatie steeds meer in een ander daglicht te staan. Uiteindelijk bereik je een keerpunt in de relatie en worden ineens allerlei gezamenlijke ervaringen in twijfel getrokken en als negatief bestempeld. Zelfs de mooie.

Onze huidige perceptie bepaald en beïnvloedt onze herinneringen. Als je denkt dat de ander bv egoïstisch is, zie je alle eerdere ervaringen in dat daglicht en zal de relatie geen stand houden.

In gezonde relaties bespreken partners negatieve ervaringen. Ze lossen ze samen op zodat ze worden afgesloten en niet eindeloos ‘doorsudderen’ met alle gevolgen van dien.

For more True Conversations zie www.partner-mediation.nl

Structured conflict resolution helps to manage the people, the problem and the process.