Blog

Op onze blog delen wij nieuws, meningen en onze visie op zakelijke mediation. Zo blijven we zelf scherp en op de hoogte en nemen wij jullie daar in mee.

Dagelijks werken wij met Founders, Aandeelhouders en/of Zakenpartners die de moed hebben opgevat om regelmatig, net als de APK keuring van hun auto, alles ‘door te meten’. Zij hebben hulp van derden (partner-mediation) gezocht om echt met elkaar in gesprek te gaan.

Wij geloven dat dit een fantastische stap is om relaties te zien vanuit een ‘groeiperspectief’ in plaats van een ‘afbreukperspectief’. Wanneer je zaken met elkaar aangaat kun je als persoon en ook in de relatie groeien.

Aan tafel stimuleren wij hen zaken uit te spreken die hen bezighouden, zodat potentiële conflicten vroegtijdig kunnen worden aangepakt en voorkomen.

Regelmatig krijgen we de vraag “wat zijn de principes die helpen de relatie constructief te houden?” Dit zijn de volgende:

  1. Zorg voor een open (nieuwsgierige) en niet-oordelende houding naar elkaar. Empathie creëert een goede basis voor een echt gesprek.
  2. Het helpt als je de verhouding tussen positieve versus negatieve commentaren en interactie houdt op een ratio van 5:1
  3. Vermijdt minachting ten alle tijden, dit kan leiden tot corrosie in de relatie. Dit is het tegenovergestelde van respect.
  4. Leer hoe je kunt samenwerken en de dialoog kunt aangaan met diegenen waar je het niet mee eens bent. Daar kun je veel van leren. Luister om te begrijpen en kom dan met jouw argument.

Annemarie van Raay, januari 2019

De meeste conflicten zijn een uitnodiging om anders tegen zaken aan te kijken.